Miten DJ:stä tuli EDM:n superstara?

 

1990-luvun alkupuolella kehittyi rave-skene, joka muutti sekä DJ:n, että musiikin roolia. DJ:n imago alkoi muodostua tärkeäksi. 80-luvun alkupuolella kehitetty house-musiikki kehittyi acid house -musiikiksi, ja DJ:t alkoivat kehittää brändiään. Ensimmäiset tähti-DJ:t syntyivät näihin aikoihin. He kiersivät maailmaa esiintymässä ja promotoimassa brändiään, jota he alkoivat ulottaa myös musiikin ulkopuolelle.

Aluksi EDM-musiikki oli lähinnä Eurooppalainen ilmiö, mutta 90-luvun loppupuolella sitä alettiin aktiivisesti promotoida Yhdysvalloissa ja tämä rupesi hitaasti tuottamaan hieman tulosta. Silti monet yhdysvaltalaiset EDM-muusikot, DJ:t ja tuottajan matkustivat Eurooppaan luomaan uraa.

Ateenan Olympialaiset vuonna 2004 olivat jonkinlainen käännekohta EDM:n nousussa kohti valtavirran tietoisuutta. Hollantilainen DJ Tiësto teki musiikin urheilijoiden sisäänmarssiin ja tämä herätti suurta kansainvälistä huomiota EDM:ään. Vuosikymmenen loppua kohti EDM-musiikki oli jo noussut valtavirtaan. Ranskalainen DJ David Guetta saavutti mainetta crossover hiteillään, jotka toivat EDM:n vieläkin laajemman yleisön tietoisuuteen.

Klubit ja keikkapaikat alkoivat suosia DJ:tä, koska toisin kuin bändit, DJ:t pystyvät soittamaan useita tunteja ja tänä aikana ihmiset pysyvät keikkapaikalla ostaen juomia ja juhlien. DJ:t ovat myös muutenkin kustannustehokkaampia kuin bändit. Enää ei tarvittu useita muusikkoja ja teknikoita tuottamaan esitystä, vaan esiintyjä saattoi olla vain yksi henkilö levysoittimien tai laptopin kanssa. 2010-luvun alkupuolella Avicii ja Swedish House Mafia siirtyivät klubeilta areenoille. Music Trades lehti julisti EDM:n olevan nopeimmin kasvava musiikkityyli.

Tällä hetkellä EDM maailmanlaajuisesti erittäin suosittua ja tähti-DJ:t ovat kysyttyjä esiintyjiä. Kaikki DJ:t eivät kuitenkaan ole vilpittömän iloisia tilanteesta. Monia DJ:tä on arvosteltu “pelkäksi napin painajaksi”, jolla ei ole mitään tekemistä DJ:n ammatin ja ammattietiikan kanssa. Esimerkiksi DJ Carl Cox on kutsunut tätä epäedustavaksi kuvaamaan DJ:n todellista ammattia ja ammattitaitoa.