Millainen on hyvä Dj-koppi?

 

DJ, eli suomalaisittain tiskijukka, on klubin, bileiden tai muun tapahtuman tunnelman nostattaja. Nykyisin musiikki on useimmiten digitaalisessa muodossa, joten dj ei varsinaisesti enää vaihda levyjä, vaan soittaa musiikkia usein omilta laitteiltaan, vaikkapa sitten kannettavalta tietokoneelta. Tämän lisäksi hän tarvitsee bileiden tai tapahtuman osallistujien tanssittamiseen toki muitakin laitteita, kuten vaikkapa miksereitä sekä muuta tekniikkaa. Tämä kaikki tuleekin mahduttaa hyvään dj-koppiin, ja vielä niin, että itse dj mahtuu sinne soittamaan.

Useat musiikin ystävät ovat varmasti ainakin kerran elämänsä aikana törmänneet dj:hin, joten myös jonkinlainen käsitys siitä, mikä dj-koppi on, on muodostunut. Maallikko ei kuitenkaan välttämättä tiedä, mitä kaikkea tuossa pienen näköisessä karsinassa sitten oikein tulisi olla, jotta sen voisi luokitella hyväksi. Tekniikan lisäksi sinne tietysti tarvitaan kalusteita, joita voi joskus löytää jopa tavallisista kalustekaupoista, kuten vaikkapa verkkokaupasta furniturebox.fi.

Dj-koppi paikan mukaan

Juhlan, klubin tai tapahtuman musiikista ja tunnelmasta vastaava dj soittaa yleensä tietyntyylistä musiikkia, paikasta riippuen. Paikasta riippuu musiikin tyylin lisäksi usein myös se, millaiset puitteet dj tarvitsee ja rajaa paikka toki sitäkin, kuinka iso dj-koppi voi olla. Otetaanpa esimerkiksi ruotsinlaiva, jossa tilaa ei ole niin paljon, kuin suuressa klubissa. Tällöin dj:llä on paljon pienempi tila tavaroilleen, musiikkilaitteilleen sekä muille oheislaitteille, kuin jossakin isommassa tilassa.

Aivan pikkuruisessa kopissa dj-ei pysty parhaimpaan suoritukseensa, sillä sinne eivät välttämättä mahdu kaikki tarvittava tekniikka, mutta ei kopin tarvitse olla suuren suurikaan hyvien bileiden takaamiseksi. Paikka määrittääkin melko paljon sitä, minkä suuruinen ja miten varusteltu dj-koppi on. Jotta se olisi hyvä, on sinne kuitenkin mahduttava kaikki tarpeellinen, sekä ehkäpä jotain ekstraakin.

Muutakin kuin tekniikkaa

Olemme puhuneet paljon siitä, kuinka dj:lle tärkeää on tekniikan mahtuminen koppiin, mutta dj-kopissa on paljon muitakin puolia, jotka tekevät siitä joko hyvän tai huonon. Yksi tällainen osa-alue on kopin ulkoasu, eli se, mitä asiakkaille näkyy. Erityisesti klubeilla ja erilaisissa bileissä dj-koppien etuseiniin on voitu suunnitella vaikkapa valo-installaatioita, näyttöjä, erilaisia bannereita tai jotakin muita luovia ratkaisuja. Kaikki nämä tekevät dj-kopista paitsi paikan josta musiikki kantautuu tanssilattialle, myös katseenvangitsijan.

Lyhykäisyydessään voisi sanoa, että hyvä dj-koppi on varustettu ajanmukaisella ja toimivalla tekniikalla, hyvällä pohjaratkaisulla sekä jollakin tyylikkäällä yksityiskohdalla, jolla se on saatu näyttämään hyvältä myös ulkopuolelta. Tällainen dj-koppi palvelee parhaiten niin asiakkaita kuin itse dj:täkin.