Elektronista musiikkia osataan tehdä myös Suomessa

Kun puhutaan suomalaisesta elektronisesta musiikista, monelle nousee varmasti ensimmäisenä mieleen Darude ja lähes kansallislaulun maineen saanut kappale “Sandstorm”. Elektronisella musiikilla eli konemusiikilla tarkoitetaan pääasiassa musiikkia, jonka tekoon käytetään sähköisiä instrumentteja, syntetisaattoreita ja äänenmuokkausta esimerkiksi tietokoneella. Vaikka ensimmäiset elektroniset kappaleet sävellettiin jo 40-luvulla, vasta syntetisaattorien tuleminen markkinoille 80-luvulla ja tietokoneiden yleistyminen 90-luvun alussa nosti tyylilajin ennennäkemättömään suosioon. Nykyaikana laitteiden ja ohjelmistojen halventuminen on tehnyt musiikin tekemisen mahdolliseksi lähes jokaiselle. Alun perin elektronista musiikkia pidettiin lähinnä taidemusiikkina tai erikoisina kokeiluina muokata ääntä. Nykyään konemusiikkia kuullaan yleisesti klubeilla ja myös radiosoitossa. Elektronisen musiikin suuntauksia on lukuisia, ja niistä tunnetuimpia ovat house, trance, drum’n’bass, ambient ja tekno.

Suomalainen musiikki ei ole pelkkää heviä ja iskelmää

Yle listasi 100 suomalaisen konemusiikin klassikkoa 100-vuotiaan Suomen kunniaksi. YleX järjesti vuoden 2016 lopulla äänestyksen, jossa lähes 400 biisin joukosta valikoitui 100 parasta suomalaista elektronista musiikkia edustavaa kappaletta. Lähes kaikki listan kappaleet ovat eri artisteilta, joten ei voida ainakaan väittää, että Suomessa olisi pulaa elektronisen musiikin taitajista. Listalle mahtuu laaja kirjo kappaleita viimeisen 20 vuoden ajalta, joista osa on noussut lähes kulttimaineeseen. Niistä Ville ”Darude” Virtasen ja Jaakko ”JS16” Salovaaran Sandstorm-hitti pitää paikkaansa ykkösenä, mutta listalta löytyvät myös muun muassa Raptorin hersyvä ”Oi Beibi”, Movetronin ysäridancea edustava ”Romeo ja Julia”, sekä Bomfunk MC’s:n ”Freestyler”. Uudempaa polvea edustavat klubeilla ihmisiä tanssittavat DJ Orkidea ja Alex Kunnari. Uutena tulokkaana Ylen listalla loistaa Alma, josta lisää seuraavaksi. Suomalainen musiikki ei todellakaan ole enää pelkkää heviä ja iskelmää, vaan elektronisella musiikilla on vahva jalansija täällä pimeässä Pohjolassakin.

Alma vie suomalaista elektropoppia maailmalle

Alma on parikymppinen, kuopiolainen laulaja ja lauluntekijä. Hän on nuoresta iästään huolimatta päässyt siihen, mistä moni suomalainen artisti haaveilee. Alma on nimittäin hyvää vauhtia valloittamassa maailmaa! Suomalaiset ovat tästä tietysti innoissaan, sillä Daruden jälkeen suomalainen elektroninen musiikki on valitettavasti elänyt hiljaiseloa. Alman lupaava ura lähti käyntiin Idols-kilpailusta vuonna 2013. Vuonna 2016 hänet kiinnitettiin Universal Music -levy-yhtiön talliin ja Alman ensimmäinen oma single ”Karma” julkaistiin. Alman tyyli on hyvin omantakeinen, niin musiikillisesti kuin tyylillisestikin. Alman tunnusmerkiksi ovat nousseet kirkkaan neonkeltaiset hiukset. Alma tuskin on henkilö, joka suostuisi laittamaan jalkaansa clarks korkkareita, vaan artisti viihtyy ennemmin lenkkareissa. Alman ensimmäinen albumi onkin nimetty sopivasti ”Dye My Hair” eli ”värjää minun tukkani”. Se julkaistiin lokakuussa 2016 ja on saanut kannustavan vastaanoton useissa maissa. Alma saattaa hyvinkin olla seuraava huippuartisti, joka vie Suomen takaisin elektronisen musiikin maailmankartalle.