DJ:n työ valvottaa aamun pikkutunneille

DJ:n työ valvottaa aamun pikkutunneille ja tällöin laadukkaiden yöunien merkitys nousee entistä tärkeämmäksi. Vaikka monet DJ:t tekevät paljon myös päivätyötä, yökerhoissa ja baareissa soittaminen venähtää helposti aamun pikkutunneille – kotiin saatetaan päästä vasta kuuden tai seitsemän aikaan aamulla, ja monissa Euroopan maissa tätäkin myöhemmin.

Laadukkaiden yöunien merkitys DJ:n työssä

Jatkuva myöhään valvominen sopii monille luontaisesti ja tästä syystä monet DJ:t ovat itse asiassa luonnollisesti sellaisia ihmisiä, jotka valvovat ongelmitta myöhään yöhön. Yöunien ajankohdalla ei yllättäen olekaan niin paljon väliä kuin mitä olemme aikaisemmin luulleet niin pitkään, kun unirytmi on säännöllinen – jotain, mitä monen DJ:n elämässä ei välttämättä ole varsinkin silloin, jos DJ-keikkojen ohella tekee tavallisia päivätöitä, harrastaa tai näkee ystäviä ja perhettä.

Hyvin nukutuilla yöunilla on merkitys niin ihmisen aivotoimintaan, keskittymiskykyyn kuin painoon. Unen aikana aivot suorittavat monia tärkeitä toimintoja, joista me emme ole edes tietoisia. Jos yöunet jäävät vähäiseksi tai uni on hyvin pinnallista, näitä toimintoja ei voida suorittaa, jolloin huonot yöunet alkavat näkyä esimerkiksi painonnousuna, vireystilan laskuna, keskittymiskyvyn ja muistin heikentymisenä, masentuneisuutena ja tunteiden ailahteluna sekä vastustuskyvyn heikentymisenä.

Pitkään jatkunut unettomuus tai heikko unen laatu saattavat altistaa myös diabetekselle ja monille sydänsairauksille, joten hyvien yöunien merkitystä ei voida edes riittävästi korostaa. DJ:n työssä yöunien merkitys saattaa erityisesti nuorella iällä jäädäkin vähäiseksi. Tämä on hyvin yleistä, sillä nuori elimistö kykenee yllättävän hyvin toimimaan huonosti nukuttujen öiden jälkeen. Tästä syystä unen laatuun ei välttämättä osata edes kiinnittää huomiota.

Miten taata hyvät yöunet?

6 tuntia laadukasta unta virkistää kehoa ja mieltä itse asiassa huomattavasti paremmin kuin 10 huonosti nukuttua tuntia. Tästä syystä on tärkeämpää kiinnittää enemmän huomiota unen laatuun kuin unen määrään – toki on tärkeää pyrkiä nukkumaan yössä noin 7–9 tuntia oman unentarpeen mukaan.

Laadukkaiden yöunien keskipisteessä on mukava sänky, laadukkaat vuodevaatteet ja tunnelmaan viritetty makuuhuone. Kun sänky kutsuu unten maille, nukkumaan on myös helpompi lähteä. Pehmeät, mukavat ja tyylikkäät vuodevaatteet luovat makuuhuoneeseen sopivan tunnelman pienellä vaivalla, eli koko makuuhuoneen ilmettä ei tarvitse lähteä muuttamaan kerralla parempia yöunia varten – riittää, että sänky ja vuodevaatteet ovat tarpeeksi laadukkaat!

Elektroniset laitteet kannattaa suosiolla jättää makuuhuoneen ulkopuolelle. Jos studio on makuuhuoneen yhteydessä, laitteista lähtevät ylimääräiset valot kannattaa sammuttaa tai peittää. Sosiaalisen median ja DJ-keikalta napattujen kuvien selaaminen saattaa kuulua monen rutiiniin ennen nukkumaanmenoa, mutta puhelimen sinisellä valolla tiedetään olevan negatiivisia vaikutuksia unen laatuun. Tästä syystä, ja mikäli mahdollista, puhelin kannattaa jättää suosiolla yöpöydälle.

Pimennysverhot saattavat pelastaa kiireisen DJ:n yöunet, sillä mikäli nukkumaan päästään vasta aamun pikkutunneilla, ulkona saattaa olla jo kirkasta. Pimennysverhojen avulla aivoja toisin sanoen huijataan lepäämään, koska huoneessa on pimeää. Jotkut tietyt rutiinit saattavat myös auttaa aivoja ymmärtämään, että nyt on aika levätä.

Tällaisia pieniä ja usein huomaamattomia rutiineja kannattaa alkaa vaalimaan, sillä ne voivat edistää parempaa unen laatua. Rutiini ennen nukkumaanmenoa voi esimerkiksi olla kuuma suihku, kirjan lukeminen, rentouttavan musiikin kuuntelu tai tuoksukynttilöiden ja suitsukkeiden polttaminen. Näin aivot tunnistavat nämä rutiinit ja alkavat valmistautumaan lepoa varten, jolloin unikin tulee yleensä helpommin.