Ruotsalainen huippu-DJ Avicii

Ruotsalainen musiikkituottaja DJ Avicii kohosi nopeasti yhdeksi maailman suosituimmista esiintyjistä. Oikealta nimeltään Tim Berglingille julkisuus ja esillä olo oli kuitenkin liikaa, ja niinpä hän menehtyi traagisesti vain 28-vuotiaana. Hänen musiikkinsa jäi kuitenkin elämään, ja se tuottaa iloa monille ihmisille ympäri maailmaa.

Avicii aloitti uraansa 2010-luvun vaihteessa, ja hänen ensimmäiseksi hitikseen nousi vuonna 2011 julkaistu kappale Levels. Aviciin ura käynnistyi hänen omassa kellarissaan, jossa hän tuotti musiikkia tietokoneellaan. Musiikki oli aina kiehtonut Timiä, mutta hän ei ollut koskaan oppinut soittamaan mitään soitinta. Tim mietti miten hän pääsisi mukaan musiikkimaailmaan ilman soittotaitoja, ja niinpä hän alkoi hahmotella musiikkia täysin koneellisesti omalla tietokoneellaan. Vinkkinä, jos itse haluaa musiikkialalle, voi olla hyvä tutustua laskutuspalvelu toimintoihin, jotta pääsee alkuun musiikkibisneksen pyörityksessä.

Vuosien aikana syntyi monia menestyshittejä, joita soitetaan radiossa ja klubeilla ympäri maailmaa. Aviciin tunnetuimpia kappaleita ovat muun muassa Levels, Wake me up, Hey brother, Waiting for love, Addicted to you, The days, sekä uudelta levyltä vastikään julkaistu SOS. Kappaleet ovat keränneet satoja miljoonia kuuntelukertoja musiikin suoratoistopalveluissa sekä Youtubessa.

Tim Bergling oli ujo ja hiljainen poika, joten ei ole mikään ihme, ettei keikkaelämä sopinut hänelle. Hän mieluummin pysytteli taka-alalla ja karttoi julkisuutta, mutta nousu yhdeksi maailman suosituimmista DJ:stä toi väkisinkin valtavan julkisuuden. Avicii vetäytyikin keikkarupeamien välissä lomalle kotiseudulleen tai jonnekin kauas, missä häntä ei välttämättä tunnistettu. Hän piti kovasti lähi-idästä, muun muassa Omanista ja Dubaista. Lähi-idän vaikutteita on kuultavissa myös hänen viimeiseksi jääneellä levyllään.

Aviciin musiikki nousi niin suureen suosioon ainakin osaksi sen ansiosta, että hän ei yrittänyt kopioida ketään muuta artistia. Hän loi täysin oman tyylilajinsa, joka tuntui iskevän moniin kuuntelijoihin ympäri maailmaa. Hän teki elektronista klubeilla soitettavaa musiikkia, mutta monissa kappaleissa oli kuultavissa selvästi myös muiden musiikkilajien suuntauksia. Avicii piti paljon kansanmusiikista sekä kantrista, joita on selkeästi kuultavissa muun muassa kappaleessa Wake me up, joka on ehkä hänen suurin hittinsä. Siinä tarttuva kantrimelodia sekoittuu konemusiikkiin, ja tuloksena onkin varsinainen mestariteos.

Avicii ei myöskään itse laula missään kappaleessaan, vaan hänellä oli aina joku vieraileva artisti tekemässä lauluosuuksia. Tämä myös oli yksi hänen valteistaan, sillä kappaleet kuulostivat aina tuoreilta ja uusilta, eikä mikään ollut edellisen toisinto. Monien elektronisen musiikin tekijöiden levyt saattavat kuulostaa tasapaksulta, sillä kappaleet monesti muistuttavat toisiaan. Toisin oli kuitenkin Aviciin kohdalla, sillä hän halusi tehdä erilaista – ja välillä kokeellistakin – musiikkia.

Julkisuus ei kuitenkaan ollut hyväksi Aviciille, kuten jo aiemmin todettiin. Jatkuva keikkaelämä, univaikeudet ja paineet romahduttivat Aviciin terveyden. Hän kamppaili erityisesti loppuaikoinaan alkoholi- ja mielenterveyden ongelmien kanssa. Avicii tiedosti tämän ongelman ja niinpä hän ilmoitti massiivisen Stories – kiertueen jälkeen vuonna 2016 vetäytyvänsä kokonaan keikkailusta. Hän halusi vain tehdä musiikkia, muttei välittänyt julkisuudesta.

On esitetty monia teorioita siitä miksi Avicii kuitenkin löydettiin kuolleena Omanista vuonna 2018. Eikö hän enää osannut elää tavallista elämää? Oliko monta vuotta jatkunut keikkailu vaatinut veronsa, eivätkä keho ja mieli enää kestäneet? Tähän ei varmasti saada koskaan täysin selvää vastausta. Niinpä onkin parempi antaa Aviciin musiikin puhua puolestaan, ja muistella mitä hienoa taidetta hän pystyi tarjoamaan maailmalle.