DJ on juhlien keskipiste ja viihdyttäjä

Rakastatko sitä tunnelmaa, kun olet ulkona juhlimassa ystävien kanssa? Tykkäätkö olla juhlien keskipiste? Oletko aina kartalla kauden kuumimmista biiseistä, jotka saavat joka ikisen ihmisen huoneessa joraamaan? DJ:n ammatti saattaa olla juuri sitä, mistä olet aina haaveillut. Kuvittelepa seuraava tilanne: upea klubi kauniine valoineen, täynnä hyväntuulisia ja laittautuneita nuoria ihmisiä valmiina bilettämään ja… hiljaisuus. Ei muuta kuin puheensorinaa. Vaikka tiskijukkaa ei yleisesti ajateltaisikaan kovinkaan tärkeäksi ammatiksi, on musiikki todellisuudessa se elementti, joka panee bileet pystyyn. Kyseessä ei myöskään ole mikään cd-levyjen soittelu, johon pystyy kuka tahansa, vaan taitolaji, joka vaatii teknista osaamista ja paljon opettelua ja sopeutumista jatkuvasti muuttuvassa musamaailmassa. Osaamaton DJ voi pilata bileet kaikkien osalta täysin, jos tuoreimman rytmikkään pop-hitin sijaan avauskappaleeksi lähteekin soimaan vanhemman sukupolven suosima romanttinen iskelmäkappale.

Voiko DJ-yrittäjänä elättää itsensä?

Tässä artikkelissa on jo tehty selväksi, että DJ:n merkitys aivan jokaisen elämässä on suurempi, kuin ehkä olet tullut miettineeksi. Mutta keitä DJ:t oikein ovat? Onko DJ todellakin jonkun ammatti, samalla kun toiset meistä viettävät tylsää konttorirotan elämää joka päivä kahdeksasta viiteen tunkkaisessa toimistossa? Käydäänpä asia lyhykäisesti läpi: kyllä voit elättää itsesi DJ:nä. Maailman parhaat DJt on buukattu vuosiksi eteenpäin ja he tahkoavat miljoonia esiintymällä maailman parhailla festareilla. Tähän yhteyteen on kuitenkin syytä lisätä myös se, että luonnolisestikaan kaikki eivät pääse alan huipulle, vaan usein pienemmät nimet saavat rakentaa itselleen nimeä paikallisissa pubeissa tai ruotsinlaivalla, mutta jostainhan se on aloitettava, eikö vain? Toki moni tekee DJ:n työtä vain harrastuksena tai sivutoimisena työnä, mutta aivan yhtä hyvin voi käydä täysillä kiinni ja vaihtaa tylsä elämä DJ-yrittäjän ammattiin.

Miten DJ-yrittäjä voi rahoittaa ammattinsa?

Pelottavin asia yrittäjyydessä varsinkin polun alkupäässä on varmasti epävakaa talous, jonka yrittäjän arki tuo usein mukanaan. Yrittäjällä kun ei ole taattua kuukausituloa, mutta laskut ja eläminen pitää silti hoitaa aina ajallaan. Tämä voi usein aiheuttaa yrittäjälle stressiä, joka saattaa pitkittyessään aiheuttaa myös vakavampia terveysongelmia ja altistaa esimerkiksi vakavalle masennukselle.

Hyvä idea onkin aluksi ottaa oman mielenterveyden takaamiseksi yrityslaina, joka auttaa pienten juoksevien kulujen kattamisessa yritystä perustaessa ja sen avaamisen jälkimainingeissa. Lisäksi myös lainojen yhdistäminen voi olla hyvä idea, joka helpottaa talouden hoitamista suuresti ja säästää sinulta selvää rahaa. Varsinkin alussa yrittäjästä saattaa tuntua siltä, että rahaa palaa kaiken maailman menoihin sitä mukaa kuin sitä tulee – ja maksaahan itse yrityksen perustaminenkin maltaita muun muassa paperitöiden ja varusteiden hankintojen muodossa ennen kuin on ehditty tienaamaan senttiäkään. Juuri siksi yrittäjä oppiikin usein ajan myötä säätelemään rahan käyttöään eri tavalla, kuin palkkatyössä ollessaan. Yrittäjälle kun saattaa kerralla tulla suuria määriä rahaa esimerkiksi keikoista sesongin ollessa kuumimmillaan, mutta sesonkiajan hiljentyessä saattaa rahan tulokin tyssätä lähes kokonaan. Tällöin viisas yrittäjä on kuitenkin laittanut paremmilta kuukausilta jo etukäteen sivuun riittävän summan rahaa, jolla pärjää rankempienkin aikojen yli. Nämä ovat asioita, jotka oppii vain käytännön toimissa, mutta kun niistä on saanut otteen, ei paluuta tylsään toimistoelämään enää ole.