DJ:n suomenkielinen käännös tiskijukka voi luoda hieman harhaanjohtavan kuvan. Humoristisesti ajatellen nykynuorelle termistä voi tulla mieleen ravintolan tiskaaja, vanhemmalle väelle taas se levyjä diskossa soittava henkilö. Perinteisesti DJ on ollut se henkilö joka soittaa musiikkia erilaisissa yleisötilaisuuksissa tai esimerkiksi radiossa. Suomalainen käännöskun maaseutukeikoilla sana disc jockey oli liian hankala paikallisille järjestäjille. Itse englanninkielistä termiä käytettiin ensimmäisen kerran jo 1930-luvulla ja ensimmäisen kerran printtimediassa 1940-luvulla.
Ensimmäiset DJ-käyttöön tarkoitetut DJ-mikserit kehitettiin 1960-luvulla. Vuonna 1974 Technics julkaisi kuuluisan SL-1200 levysoittimensa. Näihin aikoihin hip hop DJ:t alkoivat käyttää levysoittimia instrumentin tapaan. He eivät enää vain soittaneet levyjä vaan muokkasivat levyjen sointia käyttämällä esimerkiksi “scratchaus” tekniikkaa (eli liikuttivat levyä sormellaan edes takaisin, josta seurasi ääni, jota voitiin käyttää perkussiivisena elementtinä), joka on vielä nyky hip hopissakin erittäin käytetty tekniikka. Scratchaus-ominaisuus löytyy myös moderneista DJ soittimista, vaikka näillä soittimilla ei enää ole mitään tekemistä vinyylien kanssa ja ne toistavat mp3 (tai muita äänitiedostoja) tiedostoja. Nykyään on myös olemassa “timecode” nimellä tunnettuja “vinyylejä”, jotka näyttävät vinyylilevyiltä, mutta sisältävät vain aikakoodin, jolloin DJ pystyy manipuloimaan digitaalista audiota kuten vinyylilevyä. Nämä perustuvat ohjelmistoon, joka tunnistaa aikakoodin liikkeen nopeuden, suunnan ja paikan.
DJ-tyyppejä on useita. Aikaisemmin mainittu henkilö joka soittaa levyjä julkisessa tilaisuudessa tai vaikkapa diskossa tai klubilla. Radiossa juontajaa voidaan usein kutsua myös DJ:ksi, tosin nykyinen formaattiradio soittolistoineen rajoittaa juontajan/ DJ:n mahdollisuuksia vaikuttaa soitettavaan musiikkiin, jolloin termi DJ ei ole enää niin sopiva. Jotkut DJ:t tarjoavat myös kokonaista pakettia, jolloin he tulevat esimerkiksi juhlatilaisuuteen äänentoistokaluston kanssa ja hoitavat koko tilaisuuden äänentoiston. He saattavat myös toimia koko tilaisuuden seremoniamestarina. Monien rap-muusikkojen mukana kiertää DJ, joka hoitaa rapin taustamusiikin soittamisen ja tarvittaessa efektoinnin.
Nykyään suurin osa DJ:stä käyttävät kannettavaa tietokonetta tai tablettia. Näillä onkin tarjolla monenlaisia ohjelmia musiikin soittoon ja DJ käyttöön. Muutamat valmistajat tarjoavat myös fyysisiä turntablepintoja, joilla DJ voi mm. scratchata vaikka soittaakin pelkkiä musiikkitiedostoja. Tämän lisäksi monet esiintyvät DJ:t käyttävät erilaisia kosketinsoittimia ja syntetisaattoreita, joilla he lisäävät erilaisia ääniefektejä yms. levyihin joita soittavat. Tämä hämärtääkin rajaa sen välillä onko DJ pelkkä levyjä soittava henkilö vai muusikko.
Hyvä DJ ei vain pelkästään soita levyjä levyjen perään, vaan lukee yleisön tunnelmaa. Hän pystyy valinnoillaan vaikuttamaan ihmisten tunnelmaan ja pitämään tanssijat tanssilattialla. Eri
kappaleiden saumattomalla miksauksella hän pystyy pitämään illuusion loputtomasti jatkuvasta musiikkikappaleesta. Tämä pitää ihmiset tanssilattialla koko illan ajan. Monilla klubeilla ja yökerhoilla on vakituinen DJ, joka soittaa klubilla enemmän tai vähemmän säännöllisesti. Esimerkiksi Hakkasan ravintola on tunnettu siitä, että he palkkaavat erittäin korkealla palkalla korkean profiilin DJ:tä klubin vakituisiksi viihdyttäjiksi.
Tällä hetkellä DJ:t ovat elektronisen tanssimusiikin rock-tähtiä, jotka saavat tuhansia tai jopa kymmeniä tuhansia euroja muutaman tunnin esiintymisestä. Heidän tallenteitaan myydään miljoonia ja he kirjoittavat usein oman materiaaliansa, käyttäen vierailevia tunnettuja laulusolisteja ja jokaisella tähti-DJ:llä on oma tunnistettava soundinsa oman genrensä sisällä. Tähti-DJ:t ovat myös haluttuja tuottajia muidenkin artistin levytyksille.