DJ:n työkalut ja ohjelmistot

 

DJ-mikserit

DJ-mikserit ovat yleensä huomattavasti pienempiä kuin studio tai liveäänentoistoon tarkoitetut mikserit. Tavallisessa DJ-mikserissä on normaalisti kahdesta neljään sisääntulokanavaa, kun taas isoissa livekäyttöön tarkoitetuissa miksereissä saattaa olla jopa 48 sisääntulokanavaa. Toinen huomioitava ero muuhun käyttöön tarkoitettujen ja DJ-mikserin välillä on ”cue” ominaisuus. Cue:lla DJ pystyy kuuntelemaan kuulokkeillaan äänitettä, niin ettei yleisö kuule tätä. Tämä mahdollistaa tarkan kohdan etsimisen levystä ja niin kutsutun ”beat matchaamisen”. DJ-miksereistä löytyy myös ”crossfader” liuku, joka toisin kuin äänenvoimakkuutta säätävä liuku, on yleensä horisontaalisesti eikä vertikaalisesti.

Suurimmassa osassa DJ-miksereitä on phono-sisääntulot etuvahvistimella, joihin vinyylilevysoittimet voidaan kytkeä. Suurimmassa osasta löytyy ekvalisaattori, josta yleensä löytyvät erilliset diskantti, basso ja keskialue säätimet. Joissakin DJ-miksereissä on myös sisäänrakennettuja efektejä kuten kaiku tai delay, joita DJ voi käyttää joko musiikin tai oman laulunsa/puheensa efektointiin.

Levysoittimet

Perinteisesti DJ:n päätyökalu on ollut vinyylisoitin ja vinyylisoittimista erityisesti Technicsin SL-1200. Kahden vinyylisoittimen ja DJ-mikserin käyttö ovat mahdollistaneet koko DJ-kulttuurin synnyn. Monet nyky-DJ:t käyttävät edelleen vinyylisoittimia, koska niissä on heidän mielestään parempi äänenlaatu, tai he kokevat, että vain vinyylisoittimet ovat ”aitoja”.

CDJ-soittimet

Alunperin CDJ-soittimet suunniteltiin CD-levyjen soittoa varten, mutta nykyään niitä voidaan käyttää myös tiedostojen soittamiseen USB-tikuilta tai SD-korteilta. Jotkut CDJ-soittimet toimivat myös kontrolloreina DJ-ohjelmille. Tunnetuin valmistaja on liene Pioneer, jonka CDJ-soittimia pidetään alan standardeina ja jotka löytyvät lähes joka klubilta joilla DJ:tä vierailee.

DJ-kontrollerit

DJ-kontrollerit ovat ohjauspintoja, jotka ovat suunniteltu DJ-ohjelmien käyttämiseen. Niiden tarkoituksena on tarjota helppokäyttöisempi käyttökokemus verrattuna näppäimistöön, hiireen tai kosketusnäyttöön. Suurin osa DJ-kontrollereista emuloivat perinteisiä levysoittimia ja DJ-mikseriä. Niistä löytyvät samankaltaiset säätimet ja säätömahdollisuudet. Suurin osa käyttää ohjausprotokollana MIDIä, jolloin kontrollerit ovat periaatteen tasolla yhteensopivia lähes kaikkien markkinoilla olevien DJ-ohjelmien kanssa. Kuitenkin monet kontrollereista ovat suunniteltu käytettäväksi vain tietyn DJ-ohjelman kanssa, jolloin niiden käytettävyys muilla ohjelmilla voi olla hieman hankalampaa, johtuen ohjelmien erilaisista ominaisuuksista ja eri valmistajien eriävistä terminologioista.

Kuulokkeet

DJ:t käyttävät usein suljettuja kuulokkeita, jotka eristävät ulkopuoliset äänet. Tällöin heidän on helpompi löytää cue kohdat kappaleista. Useissa DJ-käyttöön suunnitelluissa kuulokkeissa on kääntyvät korvakupit, jolloin DJ voi helposti kuunnella myös kuulokkeiden ulkopuolista ääntä kääntämällä kuulokkeen korvakuppia.

DJ:n ohjelmistot ja DJ-ohjelmat

Ensimmäiset DJ-ohjelmat julkaistiin vuosituhannen vaihteen tietämillä. Nykyään erilaisia kaupallisia DJ-ohjelmia on toistakymmentä. Ohjelmien ominaisuudet vaihtelevat, mutta kaikilla niillä on kuitenkin samat perustoiminnot, jotka mahdollistavat musiikin soittamisen erilaisissa tilaisuuksissa.

Monet DJ:t myös säveltävät itse oman musiikkinsa. Tähän tarkoitukseen on olemassa useita kaupallisia ohjelmistoja, joista käytetyimmät ovat FL Studio, Ableton Live sekä erilaiset Native Instrumentsin ohjelmistot.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *